Vermogen investeren in de eigen woning?

Denkt u erover om vermogen te investeren in de eigen woning? Wanneer u vermogen heeft dat u wilt gaan investeren in onroerend goed, dan is het in de regel niet verstandig om dit in de eigen woning te doen. Het is natuurlijk heel verleidelijk om vermogen in de eigen koopwoning te investeren, maar dit is om meerdere redenen niet aan te raden.

Hoe wordt er in de eigen woning geïnvesteerd?

Mensen die in het eigen koophuis gaan investeren doen dit door de hypotheek versneld af te lossen. Er wordt maandelijks meer betaald dan nodig en op deze manier wordt er extra afgelost op de hypotheek. De hypotheek is daarmee eerder afbetaald, waarna men kan genieten van de woning. Tegenwoordig gebeurt dit vaker, zeker nu sparen bij de bank door de extreem lage rente gewoonweg niet meer aantrekkelijk is. Door te investeren in de eigen woning ontstaat er rendement. Men betaalt immers uiteindelijk minder aan de hypotheek.

Waarom is dit niet verstandig?

In 2009 kregen we te maken met een woningcrisis in ons land. Op dat moment waren er natuurlijk ook al mensen die het vermogen in de eigen woning hadden geïnvesteerd. Deze mensen hebben het nadeel aan den lijve ondervonden. Ineens was er onvoldoende vermogen aanwezig en het vrijmaken van het vermogen bleek in de praktijk bijzonder lastig of compleet onmogelijk. Dit heeft veel mensen in de problemen gebracht. Nu hebben we natuurlijk niet meer te maken met de woningcrisis, maar de toekomst kent geen garanties. Daarnaast kunt u in andere situaties terecht komen waarin u het vermogen toch weer nodig heeft. Wanneer u dit vermogen in uw eigen koophuis heeft geïnvesteerd, dan wordt het een langdurig, moeizaam en kostbaar proces op geld vrij te maken. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het vermogen volledig is gekoppeld aan de lokale woningmarkt.

Op een betere manier investeren

Als investeren in uw eigen koopwoning niet aan te raden is, wat doet u dan met uw vermogen? Het is zeker aan te raden om dit te investeren in onroerend goed, maar dan op een andere manier. U loopt aanzienlijk minder risico’s wanneer u ervoor kiest om op de vastgoedmarkt goed te spreiden. Zo bent u niet gekoppeld aan een locatie woningmarkt en kunt u ook niet te maken krijgen met de nare gevolgen wanneer u niet spreidt. U kunt investeren in bedrijfsmatig onroerend goed of bijvoorbeeld woningen. Vanzelfsprekend adviseren wij u graag en kunnen wij u informeren over de diverse mogelijkheden.

contact

Bewaren

Geef een reactie